Skip to main content

♥ Pendapat Perlu Dinaik Taraf.

 Hi bloggie. Actually beta kena lecture dengan mum yang baru pulang dari ceramah. yesh, dah namanya pekerja Jabatan Pelajaran, mum sememangnya tegas dengan anak-anaknya. :) that's why I love my mum. If she's not strict enough, me, ma sista and bro will not get amazing results every year. *ketiga-tiga kami dapat tempat kedua dalam kelas, pelik kan? KEBETULAN.*

baru-baru ini, Astro Box Office ada menayangkan movie yang sangat menyentuh hatiku, sementelah, aku kan seorang pelajar.  Paathshaala tajuk movie tu. Lakonan Shahid Kapoor sebagai guru bahasa Inggeris di sekolah di kawasan suburbia Mumbia, Swaraswati Vidya Mandir School, banyak menunjukkan kematangannya berbanding usianya. *well, I love man who teaches English. Do I? :P :P*

Dengan rupa parasnya yang hensem lagi, memang mengugat iman aku. :) *reset*

Cerita ni mengisahkan tekanan yang dihadapi oleh sekolah yang cukup berjaya dari segi akademik dan kokurikulumnya, tetapi terpaksa bertanding dengan sekolah-sekolah terkemuka yang rata-rata kemudahannya 5 star. Setiap orang melihat institusi pendidikan sebagai suatu keuntungan, dari sudut komersial. Yuran melambung-lambung. Murid-murid jadi bintang popular, masuk tv, etc. Semuanya profit-in. Masuk poket.

Then, Cikgu Rahul Prakash Udayavar ni terjumpa file untuk develop sekolah ni jadi macam sekolah-sekolah glamour tu. Pengetua sekolah pulak, Encik Sahay letak jawatan sebab selama 32 tahun menjadi guru, dia telah gagal untuk menyelamatkan sekolahnya tu. Sedih part ni, masa dia bagi speech. *saya pun melelehkan air mata. :'(*

Budak-budak mogok, malah cikgu diorang sokong. Kalau kat Kapit macam tu, aku pun tak tau nak jadi. *sidang ngerepak-ngerepak jak telinga panas alu manas*. HAHAK! aku puji jalan cerita nya. Menarik, menyentuh hati, sarat dengan pengajaran. btw, aku bukan orang yang suka sangat cerita ringan yang tak bagi aku berfikir. Aku mahukan kelainan dari setiap movie yang aku tonton sebab, aku jarang sangat tonton movie! :)

pengajaran yang aku dapat : manusia zaman kini, suka sangat mengejar kebendaan, apa yang kurang akan jadi bualan, merungut sana, merungut sini, nak penambahbaikan. movie ini mengingatkan aku tentang peristiwa aku dan si dia. cukup la kalau si dia baca entry aku ni, si dia akan pergi tonton movie ni, dan sedar apa yang aku cakap selama ni, betul. :) atau tak pun, orang yang selalu menyokong aku selama ni, dan telah sedarkan aku kemarahan aku tak bermakna. action speaks louder than words, but you don't add salt into wound. HAH! dua sekali aku  bagi. :)

kita terlalu taksub mahukan keuntungan, tanpa kita sedari, ada pihak yang tertekan dengan ketaksuban kita mengejar kemewahan. mungkin kita terleka, alpa. seperti dalam movie ni, murid-murid yang menjadi mangsa kerakusan sesetengah pihak. Pemodenan memaksa mereka menjadi apa yang orang mahukan, bukan yang mereka sendiri mahukan. Bukankah pendidikan itu utuk melahirkan manusia yang cemerlang dari semua aspek ? hurmm.

Jelas, cerita ini mengajar beta banyak perkara. dalam masa yang sama, aku dah jatuh hati kat Shahid Kapoor. HAHA! my properties, okayy ? :P cewahh! sekali pakcik lesing, hilang gigi makcik :P

satu lagi movie, Milenge Milenge, jugak cerita Hindi. nice. romantik gitu. and, my sygg Shahid Kapoor gak berlakon! FULAMAK! :')

agak panjang juga entry aku. sedikit view untuk anda yang mungkin berura-ura menonton movie ni lepas ni, Astro Box Office C953. :')



*hensem tak? aku punyaa. HAHA.

*bersama actress Ayesha. cantik :')

*babak nyanyian. eiy, comell my sygg :')



last but not least. belajar lah demi kejayaan masing-masing. SPM? chaiyok chaiyok! :')

p/s : Yuran berlipat kali ganda tapi idea masih sama setiap tahun. Mana pergi duit? haiz! :')
With love , Gadis Flip Flop ♥

Comments

Popular posts from this blog

15 Lessons Learnt in Life

It's second half of the year and I'm half way through my life as 22 year old woman who still trip and make mistakes, stumbles here and there, try to make life worth living, somehow.
I did this game on Twitter, 1 like = 1 lesson learnt in life. So I decided to take it here and document all my thoughts on life, because every single thing I've learned so far is an advice to future me. 

1. Everything is temporary. People, attention, position, affection. Nothing stays forever and I've lost enough in life.
I've lost a lot of friends and enemies through time of my life. I get discouraged when people left my life, for whatever reason they did. I tend to blame myself, thinking where did I went wrong, until I came to my realization that nothing lasts forever. I raised myself to not depends to anyone anymore and be a new me - an individualistic person who values myself over everything else.
2. People have different opinions. But opinions can be molded with bigotry, racism an…

My Bipolar Diary VI: New Antidepressants

I haven't written quiet awhile about my bipolar journey - I think my depression really gets me drowned into a dark pit. I have been in low moods, low appettite, constant anxiety for a month and more now - reason why I stopped blooging my experience.
To a lot of people, opening up about mental health condition isn't an easy thing, especially to people that you love, solely because you don't want to burden them with your "small" issues. I always think that my problem is small, crying, whining, frustration, blankness as something that I shouldn't talk with anyone, just because other people had it worst than me, but they managed it well.
But I came across one article the other day telling me - everyone have their own limit and capacity of managing stress. Yours is smaller, but that's okay. You will thrive and get through it by time. Time will heal, of course.
So I went for my last appointment with my psychiatrist today - and I got prescribed with an antidepr…

Buku Tebal Challenge by @BookendsMY

Everyone who knows me know that I am a bibliophile - and I'm targetting myself to read 60 books this year (Follow my 2017 Reading Challenge on Goodreads!)
So on July, a reading community called BookendsMY had organised Buku Tebal Challenge, where we got to read a book, over 500 pages, and post our reviews about the book in any platform. I always loved Goodreads because it allows writer to read comments about their books and interact with them, too.
Follow me on Goodreads!
So my pick for the Buku Tebal Challenge was American Gods by Neil Gaiman.


Check out what I say about Gaiman's American Gods:

Phew. It was a roller coaster ride for two days I spent on this book, ignoring everything that happened in this world just for Shadow's adventure.

I can't find anything that I hate about this book, truly a read that brings the meaning of belief and religion and emotional attachment and detachment, value of life and death to a person, and to believe that something has bigger powe…