Sunday, December 19

♥ Pendapat Perlu Dinaik Taraf.

 Hi bloggie. Actually beta kena lecture dengan mum yang baru pulang dari ceramah. yesh, dah namanya pekerja Jabatan Pelajaran, mum sememangnya tegas dengan anak-anaknya. :) that's why I love my mum. If she's not strict enough, me, ma sista and bro will not get amazing results every year. *ketiga-tiga kami dapat tempat kedua dalam kelas, pelik kan? KEBETULAN.*

baru-baru ini, Astro Box Office ada menayangkan movie yang sangat menyentuh hatiku, sementelah, aku kan seorang pelajar.  Paathshaala tajuk movie tu. Lakonan Shahid Kapoor sebagai guru bahasa Inggeris di sekolah di kawasan suburbia Mumbia, Swaraswati Vidya Mandir School, banyak menunjukkan kematangannya berbanding usianya. *well, I love man who teaches English. Do I? :P :P*

Dengan rupa parasnya yang hensem lagi, memang mengugat iman aku. :) *reset*

Cerita ni mengisahkan tekanan yang dihadapi oleh sekolah yang cukup berjaya dari segi akademik dan kokurikulumnya, tetapi terpaksa bertanding dengan sekolah-sekolah terkemuka yang rata-rata kemudahannya 5 star. Setiap orang melihat institusi pendidikan sebagai suatu keuntungan, dari sudut komersial. Yuran melambung-lambung. Murid-murid jadi bintang popular, masuk tv, etc. Semuanya profit-in. Masuk poket.

Then, Cikgu Rahul Prakash Udayavar ni terjumpa file untuk develop sekolah ni jadi macam sekolah-sekolah glamour tu. Pengetua sekolah pulak, Encik Sahay letak jawatan sebab selama 32 tahun menjadi guru, dia telah gagal untuk menyelamatkan sekolahnya tu. Sedih part ni, masa dia bagi speech. *saya pun melelehkan air mata. :'(*

Budak-budak mogok, malah cikgu diorang sokong. Kalau kat Kapit macam tu, aku pun tak tau nak jadi. *sidang ngerepak-ngerepak jak telinga panas alu manas*. HAHAK! aku puji jalan cerita nya. Menarik, menyentuh hati, sarat dengan pengajaran. btw, aku bukan orang yang suka sangat cerita ringan yang tak bagi aku berfikir. Aku mahukan kelainan dari setiap movie yang aku tonton sebab, aku jarang sangat tonton movie! :)

pengajaran yang aku dapat : manusia zaman kini, suka sangat mengejar kebendaan, apa yang kurang akan jadi bualan, merungut sana, merungut sini, nak penambahbaikan. movie ini mengingatkan aku tentang peristiwa aku dan si dia. cukup la kalau si dia baca entry aku ni, si dia akan pergi tonton movie ni, dan sedar apa yang aku cakap selama ni, betul. :) atau tak pun, orang yang selalu menyokong aku selama ni, dan telah sedarkan aku kemarahan aku tak bermakna. action speaks louder than words, but you don't add salt into wound. HAH! dua sekali aku  bagi. :)

kita terlalu taksub mahukan keuntungan, tanpa kita sedari, ada pihak yang tertekan dengan ketaksuban kita mengejar kemewahan. mungkin kita terleka, alpa. seperti dalam movie ni, murid-murid yang menjadi mangsa kerakusan sesetengah pihak. Pemodenan memaksa mereka menjadi apa yang orang mahukan, bukan yang mereka sendiri mahukan. Bukankah pendidikan itu utuk melahirkan manusia yang cemerlang dari semua aspek ? hurmm.

Jelas, cerita ini mengajar beta banyak perkara. dalam masa yang sama, aku dah jatuh hati kat Shahid Kapoor. HAHA! my properties, okayy ? :P cewahh! sekali pakcik lesing, hilang gigi makcik :P

satu lagi movie, Milenge Milenge, jugak cerita Hindi. nice. romantik gitu. and, my sygg Shahid Kapoor gak berlakon! FULAMAK! :')

agak panjang juga entry aku. sedikit view untuk anda yang mungkin berura-ura menonton movie ni lepas ni, Astro Box Office C953. :')



*hensem tak? aku punyaa. HAHA.

*bersama actress Ayesha. cantik :')

*babak nyanyian. eiy, comell my sygg :')



last but not least. belajar lah demi kejayaan masing-masing. SPM? chaiyok chaiyok! :')

p/s : Yuran berlipat kali ganda tapi idea masih sama setiap tahun. Mana pergi duit? haiz! :')
With love , Gadis Flip Flop ♥

No comments: